utorak, 16. studenoga 2010.

JOŠKO ŠEVO – Govorite li hrvatski?

Z A P R E Š I Ć -    5 .  s t u d e n o g a   u OŠ Ljudevita Gaja prikazana je kazališna predstava pod naslovom Govorite li hrvatski? - Zapisi iz hrvatske književnosti u kojoj dramski umjetnik Joško Ševo, prodekan Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, govori stihove i monologe najpoznatijih hrvatskih književnika.










Joško Ševo, ovogodišnji dobitnik nagrade Najbolji hrvatski glumac na festivalu glumca u Vinkovcima, u autorskoj predstavi više od jednog sata govori stihove i monologe najvećih hrvatskih književnika. U tim tekstovima, nastalim tijekom pet stoljeća od Marina Držića, Marka Marulića i Petra Zrinskoga, do Antuna Gustava Matoša, Antuna Branka Šimića, Jure Kaštelana, Augusta Šenoe, Tina Ujevića, Maka Dizdara, Slavka Mihalića, Antuna Šoljana, Danijela Dragojevića, Ivana Kozarca, Borisa Marune, Jože Prudeusa i drugih suvremenih pjesnika i književnika, glumac interpretira i zbivanja kroz tih pet stoljeća hrvatske povijesti.

Ševinom interpretacijom stihova i izabranih monologa, ova predstava postaje drama o okrutnim vremenima u kojima su živjeli i stvarali pojedini književnici. Zanimljivo je slušati kako se  Ševo transformira iz jednoga autora u drugog, ujedno transformirajući se na štokavski, čakavski i kajkavski dijalekt hrvatskoga jezika i njihove varijacije. Izrazito je vidljiva glumčeva strast prema domaćoj hrvatskoj prozi i poeziji, posebno, ako se zna kako je sam izabrao tekstove i režirao predstavu.


Govorite li hrvatski? - Zapisi iz hrvatske književnosti premijerno je izvedena u Gavelli u veljači 1994. godine. Predstava je do sada odigrana više od 500 puta širom Hrvatske, u mnogim europskim zemljama (Njemačka, Danska, Nizozemska, Švedska, Češka, Austrija) te izvaneuropskim zemljama i kontinentima (Sjedinjene Američke Države, Kanada, Južna Amerika)… Prigodom 100. izvedbe predstave, Joška Ševu je odlikovao tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odličjem Danice hrvatske s likom Marka Marulića.



 video//fotografije//tekst - saša dugonjić - oblog//blog 


Nema komentara:

Objavi komentar