četvrtak, 25. studenoga 2010.

Sinjska alka, ojkanje i izrada licitara na listi nematerijalne baštine UNESCO-a

ZAGREB - 25. studeni 2010. - Zajedno sa Sinjskom alkom i umijećem izrade licitara, ojkanje se našlo na listi fenomena UNESCO-ove nematerijalne kulturne baštine. Ministarstvo kulture objavilo je kako je s ova tri novoupisana fenomena, Hrvatska nakon sedam upisanih iz prošle godine - vodeća u Europi.


Ojkanje predstavljeno na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture

Oko 400 državnih izaslanika, predstavnika civilnog društva i promatrača odluku o zaštiti ojkanja donijelo je na 5. zasjedanju UNESCO-ovog Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u Nairobiju, Kenija. U četvrtak je u Ministarstvu kulture održana press konferencija.

                                 Ruth Carek, glavna tajnica hrvatskog povjerenstva za UNESCO;
                                 Tvrtko Zebec, etnokoreolog; Božo Biškupić, ministar kulture RH


Na UNESCO-ovoj listi nalaze se i Sinjska alka te umijeće izrade licitara, ali i Hrvatskoj javnosti manje poznato ojkanje.

Licitarsko srce

Hrvatsko ojkanje, ostatak prastarog ilirskog i prailirskog pjevanja s područja antičke Dalmacije (današnja Dalmacija, BiH i Crna Gora), koje su Hrvati usvojili i sačuvali, od utorka se nalazi na UNESCO-ovoj listi kulturne tradicije kojoj je potrebna hitna zaštita.

Ojkalica iz Zagore je mnogo starija od 'gange' ili 'rere' (Imotski, Sinj, Hercegovina). To je vrlo staro pjevanje u kome muzikolozi gledaju najstarije oblike višeglasja. Puno je starije od srednjovjekovne "dijafonije", od koje se razvila kasnije klasična polifonija. Ojkanje izvodi dvoje ili više pjevača, koristeći specifičnu tehniku "treskanja" glasa. Pjesma traje onoliko dugo koliko vodeći vokal može držati dah.


UNESCO-ova Povelja o zaštiti nematerijalne kulturne baštine usvojena je 2003. godine i do sada su je ratificirale 132 zemlje.


POGLEDAJTE VIDEO s konferencije za novinare u Ministarstvu kulture:

                                     video//fotografije//tekst - saša dugonjić - oblog//blog 

Nema komentara:

Objavi komentar